A világ legnagyobb yoyoja – Tom Kuhn

A “Big Yo” a hetvenes évek végén született, amikor Tom elhatározta, hogy megépíti a világ legnagyobb yoyoját: “Ez elsőre úgy hangzik, mint egy nagy promóciós terv, de valójában csak egy spontán ötlet volt. Ismertem néhány srácot, akik egy régimódi barkácsboltot üzemeltettek, és egy nap amikor velük lógtam, eszünkbe jutott, hogy kéne csinálni egy igazán nagy yoyot. A srácok nem hezitáltak, rögtön rábólintottak az ötletre, és egy hónap alatt létrehoztunk egy igazi, működő “yoyoszörnyeteget”, ami képes fel-le járni a zsinóron. 137 cm magas és 116 kg-os lett, olyan nagy, hogy még egy falat is ki kellett ütni, hogy hozzáférjünk az esztergával.”

A “Big Yo” a 39-es San Francisco-i kikötőben debütált, ahol egy hatalmas daru emelte az öböl fölé: “A baj csak az volt, hogy az srác, aki a tengerészeti kötelet adományozta a yoyohoz, ragaszkodott hozzá, hogy a yoyot lássuk működés közben is. Nekem voltak kétségeim a sikert illetően, de végül megcsináltuk és persze amikor a yoyo megállt már nem tudott feljönni. Csak lógott ott, pörögve és füstölve, amíg végül elégette a kötelet és beleesett az öbölbe. Elég kellemetlen helyzet volt. De volt ott egy ember búvárruhában és ő kiúszott érte, majd kiemeltük a vízből a yoyot, megszárítottuk és újra megpróbáltuk. Másodszorra már minden jól sikerült.”

A “Big Yo” világszerte megjelent különböző kiállításokon, felhívva magára a figyelmet. Bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe és a The Tonight Show Johnny Carsonnal című műsorba is, így a “Big Yo” így egyfajta hírességgé vált. Napjainkban a Nemzeti Yo-Yo Múzeumban található meg a Kaliforna állambeli Chicoban.

Forrás: Tom Kuhn –> oldala <–

Leave a Reply