Tom Kuhn

Ugyan sokan ismerik Tom Kuhn nevét, de mégsem tudnak róla szinte semmit, csak annyit, hogy ez is egy yoyo márka. Érdemes róla írni egy posztot, mert ő is meghatározó szerepet tölt be a yoyo-s világban.

Fiatal korában (1955-ben) szülővárosában megnyerte a Duncan Yo-Yo bajnokságot. Évekkel később kapott ajándékba egy rózsafából készült yo-yo-t, ami sajnálatos módon eltört, és ez a pillanat határozta meg a yoyok íránti érdeklődését, hiszen akkor döntötte el, hogy tervezni és készíteni fog yoyokat.

Így a yoyogyártást az 1970-es évektől kezdve tekinthetjük második karrierjének. Hogyhogy csak a második? Kevesen tudják, hogy polgári foglalkozása fogorvos.

Az eredeti Tom Kuhn yoyok a San Francisco-i műhelyében készülnek, de az évek során együtt működött más cégekkel is, mint például a Hummingbird.

1978-ban megszületett a máig emlegetett leghíresebb yoyo-ja a “No Jive 3-in-1“. Ez a dizájn megkönnyítette a játékosok életét azzal, hogy könnyebben lehetett kibogozni az esetleges csomókat a tengelyről. Tom a végleges változat előtt elkészített közel 30 különböző prototípust, különböző fából, különböző tengelyekkel. A végleges változat juharfából készítette, amit lézer segítségével faragott ki. Mi sem mutatja jobban, hogy mennyire sikeres lett ez a yoyo, mint az, hogy onnantól kezdve a leghíresebb fa yo-yo gyártó lett egész Amerikában.

1979-ben készítette el az úgynevezett “Big Yo” yo-yo-t a “No Jive 3-in-1” felnagyított mását, amiegészen pontosan 116 kg-ot nyom, és a mai napig várja az érdeklődőket az amerikai yo-yo múzeumban Chico-ban. Mondanom sem kell, hogy ezzel a teljesítménnyel bekerült a Guiness Rekordok könyvébe.

1984-ben Tom megtanította David Griggs űrhajós asztronautát, hogy hogyan kellene játszania egy yoyoval az űrben. Erre azért volt szükség, mert egy kísérletet végzett ezzel kapcsolatosan a NASA. Azonban David Griggs nem játszhatott Tom saját tervezésű yoyoival, mert azok nem feleltek meg a NASA tűzvédelmi előírásainak, így az űrbe egy Duncan Imperial yoyo lett a társa. Azonban 1992-ben egy másik asztronauta Jeffrey Hoffman már a Tom Kuhn féle alumínium Silver Bullet II (ez volt az első fém csapágyas yoyo) típusú yoyoval játszott az Atlantis űrsikló fedélzetén.

1999-ben bemutatta az úgynevezett “Turbo Discs” szabadalmát, ami később az összes csapágyas yo-yo-ba belekerült. Ezt a megoldást a DuncanFriction Sticker“-nek nevezte el.

Tom Kuhn kezét már számtalan yo-yo hagyta el, legyen az fából vagy alumíniumból. Jellemző rájuk az egyedi megjelenés, a precizitás és az örömteli játék.

Egyszer biztosan eljön az az időszak egy yoyo játékos életében, amikor már nem csak cserélgeti a yoyoit, hanem elkezdi azokat gyűjteni is. Innentől kezdve egyik yoyo játékos gyűjteményéből sem hiányozhat egy eredeti Tom Kuhn yoyo!

Talán ezt a cikket is az ihlette, hogy mennyire vágyom én is egy ilyen yoyo-ra!

Ha felkeltette az érdeklődésedet, mindenképp látogasd meg a hivatalos oldalt: http://www.tkyoyos.com/
Ha rendelkezel egy ilyen yoyoval oszd meg velünk!

Leave a Reply